A new hope’ voor Zwevegem?
Met de eerste ‘echte’ gemeenteraad van de nieuwe legislatuur waren wij benieuwd naar hoe de nieuwe meerderheid hun beloftes voor een open beleid zouden omzetten. Voor zowel de oppositie als de meerderheid zal het nog wat zoeken zijn naar een goed evenwicht. Wat betreft de vergaderstijl kunnen we alvast positief zijn, en hopen we dat deze manier van werken de komende zes jaar wordt voortgezet.
Er zijn een aantal concrete punten die we hier graag willen uitlichten. Het meest opvallende punt was de weigering van riolerings-, wegenis- en omgevingswerken op een nieuwe verkaveling langs de Vande Vennestraat in Zwevegem. Dit was waarschijnlijk het moment waarop de stijlbreuk met het verleden het grootst was. Het nieuwe bestuur neemt het verzoek van onze inwoners om de bouwwoede van de afgelopen jaren te temperen serieus, en dit is iets wat wij volledig ondersteunen, aangezien het ook één van onze speerpunten was tijdens de afgelopen verkiezingen. Wat betreft dit specifieke project denken wij dat de invulling anders en beter kan. We vermoeden wel dat de projectontwikkelaar alsnog verder zal kunnen, maar we verwachten een kwalitatievere invulling van de site. We maken ons echter zorgen over de verschillende kopers van een aantal loten, aangezien de plannen nog niet goedgekeurd waren, maar de ontwikkelaar al wel begonnen was met de verkoop van de loten. We hopen op een oplossing die zowel voor de buurt als voor de nieuwe kopers een goede uitkomst biedt.
De goedkeuring van de verdere restauratie van de Klockemolen (het aanbrengen van de wieken en draaivaardig maken) kan rekenen op onze steun. De renovatie van de molen is al enkele jaren in de maak, en we willen de ingeslagen weg graag voortzetten. De kosten zijn echter aanzienlijk, en we pleiten ervoor om de inspanningen ook daadwerkelijk te laten bijdragen aan een voordeel voor onze gemeente. De molen zou een trekpleister moeten worden, en we hopen dat deze inderdaad als zodanig gebruikt zal worden. Waarom zou de molen bijvoorbeeld niet als alternatieve locatie voor huwelijken kunnen dienen?
Misschien wel het belangrijkste punt van de avond was de beslissing over de opdracht om modulaire units te leveren en te monteren op de site De Brug, als tijdelijke oplossing voor de Kunstacademie, totdat ze in 2028/2029 hun definitieve locatie op de Kappaertsite kunnen betrekken. Door een beslissing van minister Demir moeten we strikte deadlines halen voor de negatieve punten uit het verslag van de onderwijsinspectie. Dit maakt het onzeker of we op tijd klaar zullen zijn met de renovatie van de loods en de installatie van de modulaire units. De verhuizing van de Klimop naar het eerste nieuwe gebouw op de Kappaertsite is hierdoor uitgesteld tot september 2026, zodat de Kunstacademie eerst kan verhuizen (wat nodig is om tegen 31/08/25 betere en gecentraliseerde lokalen te hebben). Deze beslissing biedt ons meer tijd om de renovatie van de loods bij De Brug goed uit te voeren en de modulaire units op de parking bij De Brug te installeren. We denken dat dit logische keuzes zijn, maar we vroegen ons af of deze maatregelen zeker zullen zorgen voor een goedkeuring bij de inspectiediensten bij hun volgende controle. Het antwoord was echter niet helemaal duidelijk. We rekenen er in ieder geval op, want de Kunstacademie moet in Zwevegem blijven!
Een ander punt, ingebracht door raadslid Antoon Vanassche, betrof de problematiek rond de huisvuilophaling. We vroegen om terug wekelijkse ophalingen in te voeren. Dit vinden we een basisdienst voor onze inwoners. Samen moeten we er namelijk voor zorgen dat het restafval per inwoner daalt, maar dat doe je niet door mensen met praktische problemen op te zadelen. Bewoners van appartementen of gezinnen met veel kinderen hebben vaak moeite om hun afval op een ‘propere’ manier te sorteren. Het beleid op dit vlak blijft voorlopig ongewijzigd. We pleiten wel voor een snellere overgang naar de selectieve inzameling van bio-afval (GFT), dat nu nog vaak in de restafvalzak belandt. Op dit punt verschillen we nog steeds van mening met het bestuur. Ook de suggestie om de tweewekelijkse ophaling alternerend te maken (de ene week PMD/karton, de andere week restafval) werd afgewezen. De reden is dat er twee bedrijven verantwoordelijk zijn voor de ophaling en zij hun eigen planning hanteren. Wij vinden dat de vraag om aanpassingen te maken gerechtvaardigd is, maar er lijkt weinig bereidheid om hierin te veranderen. Veel inwoners klagen dat ze te veel afval moeten stockeren en dat het volume op de ophalingsdag veel groter is. Dit leidt tot een rommeliger straatbeeld, wat we een jammerlijke zaak vinden. De burgemeester wees op de verantwoordelijkheid van de inwoners om hun afval correct te sorteren en op het juiste tijdstip buiten te zetten, maar dat lost de andere problemen niet op. Dit zal ongetwijfeld een blijvend discussiepunt blijven.
Als enige oppositiepartij wilden we bij deze eerste gemeenteraad van de nieuwe legislatuur ook wat inspiratie bieden voor de nieuwe beleidsmakers. Op zaterdag 25 januari stelden zij het bestuursakkoord voor, waarin ongeveer tien punten staan die de basis vormen voor de meerjarenplanning (2026-2031). Wat de beleidsplannen betreft zijn we tevreden, aangezien veel punten uit ons programma zijn opgenomen. We moeten echter nog afwachten hoe deze plannen concreet uitgevoerd zullen worden. Daarom wilden we van deze gelegenheid gebruikmaken om een aantal punten uit ons programma extra te benadrukken. We eindigen dan ook met een integrale weergave van onze motivatie hieronder.
Beste collega’s,
Bij de start van deze nieuwe legislatuur hadden we graag nog enkele aandachtspunten vanuit ons programma naar voren gebracht. Op de installatievergadering van 2 december kregen we al even het woord, maar dan was dit vooral om ons nieuwe bestuur alle succes toe te wensen. Graag willen we enkele concrete punten toch nog even naar voor schuiven.
Vandaag staan we hier met een sterke overtuiging en een duidelijke visie voor de toekomst. Bij de installatievergadering op 2 december hebben wij onze hoop uitgesproken om in deze nieuwe legislatuur samen te werken met het nieuwe bestuur in een geest van openheid en respect. We zijn blij te zien dat deze wens gedeeld wordt door de burgemeester en de andere leden van het nieuwe bestuur. Want één ding is zeker: een goede samenwerking komt de mensen van Zwevegem ten goede.
Onze partij heeft altijd geloofd in de kracht van luisteren. Dit was het fundament van onze boodschap tijdens de verkiezingen, en het blijft onze leidraad voor de komende zes jaar. Het is de sleutel tot goed bestuur: luisteren naar de mensen en samen werken aan oplossingen die hun leven verbeteren. En dat is precies wat wij met volle overtuiging willen blijven doen.
Laten we de blik richten op de toekomst, maar ook enkele belangrijke punten uit het verleden aanpakken. Samen kunnen we deze uitdagingen omzetten in kansen voor Zwevegem. In kader van de komende meerjarenplanning, willen wij volgende punten nogmaals extra in de verf zetten, als inspiratie, als boodschap van onze Zwevegemnaren.
In de vorige legislatuur werd het RUP van het park doorgevoerd zonder voldoende rekening te houden met de bezorgdheden van de inwoners en de adviesraad. Wij zijn vastbesloten om deze beslissing opnieuw te bekijken. Dit is een belofte die ook gedeeld wordt door de N-VA, en ondertussen werd opgenomen in het bestuursakkoord en wij zullen hen hierin steunen. Het is van groot belang dat we luisteren naar de stemmen van onze gemeenschap en ervoor zorgen dat er een oplossing komt die de wil van de bevolking weerspiegelt. We willen dit dossier snel heropenen, zodat we samen een beter plan kunnen realiseren. En in 1 adem vernoem ik ook het RUP 27 in Zwevegem Knokke. Alhoewel al wat langer in het verleden en de plannen daar al een stuk verder gevorderd zijn, botst de verdere ontwikkeling toch op wat problemen omtrent waterbeheersing op de site. Een probleem kan misschien toch ook opportuniteiten creëren om alsnog rekening te houden met de meer dan 300 handtekeningen die de KMO zone niet in het centrum van Knokke wilde. Kunnen we er samen voor zorgen dat we een evenwicht vinden tussen economische ontwikkeling en de leefbaarheid van onze dorpskernen?
Verkeersremmer Kortrijkstraat Dit probleem is inmiddels opgelost, en dat is een mooie stap vooruit. We willen ervoor zorgen dat Zwevegem een veilige en vlotte doorstroming heeft, zonder in te boeten op de leefbaarheid van onze straten. De opdracht is veiligheid te garanderen, zeker voor de zwakke weggebruiker, maar dit ook te doen op een manier die logisch en begrijpelijk is, ook voor bestuurders die niet elke dag in Zwevegem passeren. Een te lange of te brede fietsstraat, voorrangsregels die niet goed gelezen worden of kunnen gelezen worden,… Voorbeelden van situaties die als onlogisch worden ervaren, als we deze aanpakken geloven we sterk in een verbeterde verkeerssituatie binnen Zwevegem en de deelgemeenten.
De kracht van goede besluitvorming ligt in de input van neutrale, deskundige en betrokken mensen. Wij willen de adviesraden versterken door de juiste mensen aan boord te brengen en hun adviezen serieus te nemen. Dit is geen politieke zet, maar een blijk van respect voor de deskundigheid van onze inwoners. We vragen dan ook aan het bestuur om de adviesraden zoals bvb de Gecoro vanuit die insteek te benaderen en hun advies ter harte te nemen.
De meeste dorps- en wijksraden zijn ondertussen opgeborgen, vooral omdat er teveel politieke inmenging was, en bijgevolg de motivatie van de betrokken inwoners vlug verdween. We hopen dat het nieuwe bestuur participatie terug in praktijk kan brengen en zien uit naar eventueel nieuwe manieren om dit te doen.
De zorgen over de vervuiling in het spaarbekken in de Schilderswijk en de PFAS-vervuiling in Zwevegem zijn volgens ons zeker gegrond. De mensen willen weten wat er precies aan de hand is, wat de oorzaak is, en wat we gaan doen om dit op te lossen. Wij willen volledige transparantie en zijn ervan overtuigd dat ons bestuur ten volle bewust is van onze verantwoordelijkheid voor het beschermen van onze omgeving en onze gezondheid. Duidelijke communicatie omtrent de PFAS vervuiling, zowel in centrum Zwevegem rond de brandweerkazerne als de situatie op het Lettenhofpark, hopen we dan ook snel te horen.
De afgelopen jaren zagen we een toenemende druk op onze ruimte door de talrijke nieuwe verkavelingen. We zijn voor een gezonde balans tussen wonen en natuur. De oproep voor meer ontharding is belangrijk, maar we hopen vooral dat onze vraag voor een doordacht circulatie- en waterbeheersingsplan, bij iedere nieuwe aanvraag wordt opgenomen, een verplichting wordt. Dit is cruciaal voor de duurzame toekomst van Zwevegem.
Laten we dus samen verder werken aan een Zwevegem dat een voorbeeld is van hoe een gemeenschap kan groeien, bloeien en samenwerken. Wij zijn ervan overtuigd dat door het luisteren naar elkaar, door de handen in elkaar te slaan en door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen, wij van Zwevegem een nog betere plek kunnen maken voor iedereen.
Met optimisme en vastberadenheid kijken we naar de toekomst. Samen kunnen we alles bereiken!
Dank u wel.
2025 - Voor Zwevegem, Voor morgen, Voor NU!