Samenvatting gemeenteraad Zwevegem – 24 februari 2025
De gemeenteraad van 24 februari stond in het teken van diverse benoemingen in intercommunales en vzw’s, maar ook enkele belangrijke dossiers passeerden de revue.
Nominatieve toelagen: ondersteuning voor verenigingen
De gemeenteraad keurde opnieuw nominatieve toelagen goed. Dit zijn subsidies voor verenigingen en vzw’s die niet onder een bestaand reglement vallen. NU.Zwevegem is voorstander van maximale ondersteuning voor lokale verenigingen, maar stelde vragen bij de verdeling van de bedragen. Sommige organisaties ontvangen opvallend weinig, terwijl andere aanzienlijk meer steun krijgen. Dit is vaak historisch gegroeid, maar we vragen het bestuur om deze subsidies te actualiseren.
Een van de gesteunde verenigingen is het Rode Kruis Zwevegem. Een terechte keuze, maar we horen regelmatig klachten dat hun tarieven te hoog zijn, waardoor lokale organisaties afhaken. Daarom stelden we voor om een voordeeltarief in te voeren voor Zwevegemse organisaties, zodat deze ondersteuning écht toegankelijk wordt en terugkeert naar de Zwevegemse bevolking. De meerderheid ging hier echter niet op in.
Nieuwe sportvloer voor Otegemse sporthal
Een lang aanslepend dossier wordt eindelijk opgelost: de sporthal in Otegem krijgt een nieuwe polyvalente vloer. Vooral de lokale basketbalclub drong hier al jaren op aan, omdat de huidige vloer blessures in de hand werkt. De nieuwe vloer wordt geplaatst in overleg met alle gebruikers, en alle huidige activiteiten blijven mogelijk. Voor ons was dit een absolute voorwaarde, zodat andere verenigingen niet in de kou blijven staan.
Toch blijft er een gemiste kans: de beschermingslaag, noodzakelijk voor evenementen zoals fuiven of de Cyclocross in Otegem, werd niet opgenomen in de opdracht. Dit zal op termijn dus extra kosten met zich meebrengen, die weliswaar wel noodzakelijk zullen zijn om andere evenementen te kunnen blijven organiseren.
Ruil van café St. Amand en de priesterage
De gemeente ruilt café St. Amand (gelegen aan het rusthuis in Zwevegem-centrum) voor de priesterage in de Deerlijkstraat. Volgens NU.Zwevegem een slimme zet:
✔ Café St. Amand ligt naast het rusthuis, waardoor een aankoop extra mogelijkheden biedt om de toegang en leveringen beter te organiseren.
✔ De pastorie is een beschermd gebouw dat dringend aan restauratie toe is. De nieuwe eigenaar, Brouwerij Verhaeghe, zal deze kosten (geraamd op 800.000 euro) op zich nemen en de pastorie omvormen tot een horeca-uitbating, die hun "paradepaardje" moet worden.
Voor ons een duidelijke win-win, en we keurden dit dan ook met overtuiging goed. Opvallend was wel dat een andere oppositiepartij het voorstel heel goed vond, maar uiteindelijk toch tegenstemde. Begrijpe wie begrijpen kan...
Aanmeldingssysteem voor scholen: capaciteitsproblemen?
Zwevegem voert een nieuw digitaal aanmeldingssysteem in voor schoolinschrijvingen. Dit systeem, dat geldt voor alle onderwijskoepels, moet inschrijvingen vlotter laten verlopen en willekeur vermijden.
Op zich een positieve stap, maar we vroegen het bestuur of dit te maken heeft met mogelijke capaciteitsproblemen. Schepen Buckens ontkende dit, terwijl de burgemeester en vorige schepenen van Onderwijs eerder al aangaf in de pers, dat er in sommige scholen – zoals die in Heestert – wél druk op de capaciteit staat. We vragen dan ook om hier transparant over te communiceren en tijdig oplossingen te voorzien. De bouwwoede van de afgelopen jaren en daarbij komende bevolkingsgroei kan de druk op scholen alleen maar vergroten.
Benoemingen in intercommunales en vzw’s: een gemiste kans op vernieuwing
De gemeenteraad stelde opnieuw vertegenwoordigers aan in intercommunales en vzw’s. In sommige gevallen zijn hier vaste regels voor (bijvoorbeeld dat de kandidaat uit de meerderheid of oppositie moet komen), maar in de meeste gevallen geldt enkel dat het om een gemeenteraadslid moet gaan. Theoretisch zouden deze posities dus even goed naar oppositieleden kunnen gaan.
Traditioneel trekt de meerderheid deze ‘postjes’ naar zich toet. Hoewel de meeste functies niet bezoldigd zijn, blijft het principe belangrijk: wij vinden dat de best gekwalificeerde persoon deze mandaten moet invullen, ongeacht meerderheid of oppositie. Daarom stelde NU.Zwevegem Antoon Vanassche (18 jaar ervaring als OCMW-raadslid en een verleden in het bestuur van woonmaatschappij Elan) voor als vertegenwoordiger bij Elan en bij de Deltagroep. Twee posities die hij met vol enthousiasme en ervaring ten dienste van onze gemeente zou uitvoeren. De kandidaten van de meerderheid haalden het echter terug.
In één dossier leek het even de goede kant op te gaan. Het bestuur wilde oorspronkelijk geen vertegenwoordiger aanduiden in de raad van bestuur van het VVOG, waarna Groen een amendement indiende om dit wél te doen. Yves De Bosscher was reeds 12 jaar lid van deze raad (beroepshalve) en wou dit werk graag verderzetten in naam van onze gemeente. Na een schorsing van de zitting werd dit amendement goedgekeurd en even leek er een frisse wind te waaien, maar dat bleek van korte duur. De meerderheid kwam vervolgens met een eigen kandidaat, waardoor het oude systeem van partijpolitiek en machtsbehoud overeind bleef. Dit toont aan dat de beloofde ‘nieuwe open bestuurscultuur’ in de praktijk nog niet echt tot grote verandering leidt... We zullen moeten rekenen op de beloofde open communicatie.
Misschien moeten we in de toekomst eens nadenken over een écht onafhankelijke burgemeester en bestuur? NU.Zwevegem blijft in elk geval strijden voor een beleid waarin expertise belangrijker is dan partijpolitiek.
📅 Volgende gemeenteraad: maandag 24 maart, 19u, Gemeentepunt. Iedereen welkom!
2025 - Voor Zwevegem, Voor morgen, Voor NU!