Gemeenteraad van 24 juni 2024
Is het nervositeit? Of toneel naar de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober? Het gaf in ieder geval een ander gevoel tijdens de gemeenteraad van maandag 24 juni 2024. Plots komen raadsleden aan het woord die we de laatste 5 jaar zo goed als niet hoorden, en anderzijds lijken collega oppositie leden hun tonaliteit tegenover bepaalde andere leden ietwat te wijzigen. De race naar 13/10/24 lijkt in een versnelling te gaan.
Gelukkig blijven een aantal zaken wel bij het oude. Zo zat de burgemeester vooral terug in een ontkenningsfase en probeerde hij er zich op bepaalde punten uit te lullen. Strafste voorbeeld was wellicht het varia punt aangebracht door Groen omtrent een indamming van een dijk ergens in Heestert. Met een nochtans alleszeggende foto erbij, probeerde de burgemeester het toch nog enigszins goed te praten. Pas toen hij echt aan het einde van zijn latijn was, kronkelde hij nog in de richting van ‘we zullen eens ter plaatse samen gaan kijken’ om zo het punt alsnog van de baan te hebben.
De meeste agendapunten keurden wij goed tijdens deze raad. Al spoorden we het bestuur vooral aan om heel bewust met de beslissingen om te gaan. Zo was er de goedkeuring van het actieplan e-inclusie. Verschillende actiepunten om te zorgen dat iedereen zo goed mogelijk ‘digitaal’ toegang kan hebben, en daarbij kan geholpen worden door de gemeente. Er zijn zeker reeds positieve acties daarin genomen (bvb Digipunten, Digipunt op de Bibus,…) maar het blijft belangrijk aandacht te hebben voor de drie doelgroepen in onze samenleving. De jongste generatie is zo goed als digitaal geboren, 30-40 of 50-jarigen hebben de start van de digitale (r)evolutie gekend en geraken ook wel ergens, maar de senioren (waarvan er een heel groot deel zeker al goed ‘mee’ is) zijn een generatie die zowel de start als de evolutie niet van zo dichtbij hebben meegemaakt. Voor vele diensten (bvb aanvraag inname openbaar domein als je tijdelijk een container wil plaatsen om werken uit te voeren) kan of moet je de aanvraag digitaal doen, de reactie moet echter steeds zijn, ‘en hoe doen we het voor zij die digitaal niet zo vlot zijn’. Een gemeente moet altijd te dienste staan, voor AL zijn inwoners.
We keurden ook de opdracht voor de omgevingsaanleg van de nieuwbouw op de Kappaert goed. De opdracht op zich is een behoorlijk bedrag (+/- 800.000€!) maar dat lijkt een conforme prijs voor de werken. Het gehele project lijkt gezien de subsidies uiteindelijk wel ok, maar 1 grote fout die er terug gemaakt is, is de mobiliteitsstudie waarvan we bij elk project stellen ‘Doe dit vooraf!’. Het bestuur schuift dit nu wat voor zich uit…maar we hopen dat we niet op een infarct botsen! We blijven kort opvolgen, want de ingebruikname van de site zal behoorlijk wat gevolgen hebben voor het verkeer op de Kappaert.
We onthielden ons op de goedkeuring van de riolerings- en wegeniswerken voor de verdere verkaveling tussen de Zonnebloemstraat en de Kruiswegstraat (nabij Kapel Milanen). Alhoewel dit gevolg is van eerder genomen beslissingen, wordt de enige open ruimte daar in het centrum terug opgeofferd voor verdere bebouwing. Misschien positief in het dossier is dat er wel wat aanpassingen volgende na een aantal klachten van bewoners, men luistert toch een beetje naar de betrokkenen, alleen lijkt terug nogal vlot over het circulatieplan gegaan voor deze wijk. De bewoning daar is al behoorlijk druk en er zijn reeds problemen inzake doorstroming. Nu komen daar nogmaals 60-70 huizen bij… Bouwen, bouwen, bouwen,… en alle gevolgen van wateroverlast of verkeersproblematiek is voor later? We willen heel graag hierin van beleid veranderen.
In de varia vroegen we of er in Zwevegem reeds een regeling opgenomen was omtrent het gebruik van private laadpalen. De elektrische revolutie in de wagens is niet meer te stoppen, maar dat brengt ook mee dat steeds meer private laadpalen worden geplaatst. Maar wat doe je in dergelijk geval als je voor het laden de kabel over openbaar domein moet leggen (stoep)? En betekent dit dat je net voor je deur ook automatisch een privé parkeerplaats moet hebben (want je wil toch kunnen laden)? En wat als iemand over je kabel valt (in Zwevegem behoorlijke kans na 23h00 als alle straatverlichting uit is..)? Het antwoord is simpel… neen niks opgenomen in het reglement. Dus vallen ze terug op het artikel dat stelt dat je niks op het openbaar domein mag leggen die hinderlijk is… Mensen in dergelijk geval, wees bewust dat mocht er zich iets voordoen (en we hopen het ten stelligste van niet), je er zelf de volle verantwoordelijkheid voor draagt. Aan het tempo waarmee laadpalen erbij komen, lijken we terug wat laat om hier een duidelijke regeling voor te treffen. We gaven alvast de leidraad van het VVSG mee waarmee je al heel ver zou komen, maar het lijkt geen prioriteit voor ons bestuur.
OC De Slypemolen…dit wordt de naam van het nieuwe OC op de Kappaert (de voormalige kerk). Na een participatietraject wordt uiteindelijk voor deze naam gekozen en daar kunnen wij ons zeker in vinden. We gaven wel de suggestie om ergens ter plaatse die naam ook wat duiding te geven. Blijkbaar is er al een foto/spandoek voorzien om er op te hangen, we hopen dat er daar nog wat duiding bij kan. Voor wie er wat meer wil over weten…zie volgende link. (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/81033)
Slechts 2 gemeenteraden scheiden ons van de volgende verkiezingen. Als we willen dat de stijl van het besturen in Zwevegem verandert, zal het in eerste instantie zaak zijn om effectief te GAAN STEMMEN. Willen jullie een gemeente ten dienste van de burger (straatverlichting, huisvuilophaling,…), willen jullie terug een propere gemeente (uitbreiding groendienst) en willen jullie een bruisende gemeente die luistert naar haar inwoners… dan rekenen wij op uw steun, want daar gaan wij voor!
Gemeenteraad van 27 mei 2024
Zeg het met bloemen…
Er werd geregeld met bloemen gegooid tijdens de laatste gemeenteraad… al hingen er nu en dan wel nog potten onder. Want het was weer tijd om de jaarrekening (van 2023 deze keer) onder de loep te nemen. Jaren hebben we op de begrotingen en meerjarenplanningen verschillende opmerkingen gegeven. De cijfers lijken wat positiever dan gebudgetteerd, maar in deze resultaten zijn al een aantal zaken opgenomen waar we blijvend tegen gestemd hebben. We geven maar de kostenverdeling voor Lago tussen Kortrijk en Zwevegem mee, een heel aantal bijzondere toelagen waar we een andere visie op hebben, ook heel wat investeringen die gewoon niet uitgevoerd worden en naar de toekomst worden gestuurd (met wat vertekende beelden tot gevolg). Enfin, daarom konden we dit niet goedkeuren. Enige positieve noot misschien is dat de schuld van de Zwevegemnaar niet op het niveau zit van wat de meerjarenplanning had voorzien (weliswaar wel gestegen tov vorig jaar naar +1300€/inwoner, wat een stijging is en boven het Vlaamse gemiddelde ligt. Hopelijk houden ze dit (of liever daalt het terug wat tijdens 2024) zodat de volgende legislatuur misschien nog enkele opportuniteiten heeft. De schepen had bloemen verwacht bij het iets positievere resultaat, maar als je dit enkel haalt door het niet uitvoeren van investeringen, welke waarde heeft een meerjarenplanning dan eigenlijk? Doe wat je zegt, en zeg wat je doet… Het blijft een moeilijk principe voor dit bestuur.
Verder weinig heel belangrijke punten op de agenda (zou er een haar in de boter zitten binnen het huidige bestuur??). Daarom brachten we er zelf maar enkele aan. Vooreerst rond het groenbeleid van de gemeente. ‘Maai Mei Niet’ en extensief groenbeheer is iets wat wij tenvolle willen ondersteunen, maar we roepen op naar meer evenwicht met ‘Proper Zwevegem’ en ook een ‘Veilig Zwevegem’. De maaibeurten voor de bermen is ondertussen gestart, maar we vragen toch om kruispunten waar de zichtbaarheid wordt belemmerd prioritair te maaien. Extra aandacht mag daarbij naar de verschillende fietsoversteekplaatsen, waar op sommige de zichtbaarheid sowieso al niet ideaal is. Anderzijds betekent extensief beheer niet : ‘laat alles maar groeien’… Zones aanpalend aan een private woning, waarbij de eigenaar zijn huis en tuin perfect verzorgd, moeten ook in extensief beheer ‘proper’ gezet worden. Ronde punten zijn ook populair om flora te laten groeien en bloeien. Dit betekent echter niet dat de goten en straat er rond ook mogen verwilderen. Kijk maar eens naar het ronde punt in de Deerlijkstraat… Niet echt een proper onderhouden indruk als je van buiten Zwevegem onze gemeente binnen komt. En dit ligt niet aan de Groendienst!!! Want hun bemanning werd de laatste jaren steeds maar ingekrompen…met andere woorden, een duidelijke keuze van het bestuur! Wij zouden eerder kiezen voor een uitbreiding ervan! Zodat we terug trots kunnen worden op een ‘Proper Zwevegem’.
We vroegen ook om het Agentschap Wegen en Verkeer aan te raden om oversteekplaatsen te voorzien nabij de verschillende bushaltes op de Keiberg. Een behoorlijk drukke weg , en door de verschillende kronkelingen niet ideaal qua zichtbaarheid. Een goed zichtbaar en aangekondigd zebrapad nabij bushaltes is zeker geen overbodige luxe. Onze vraag zou alvast doorgegeven worden.
13 Oktober komt stilaan dichterbij. Je zal ons meer en meer in het straatbeeld zien verschijnen. Heel belangrijk : ga sowieso stemmen want elke stem telt en enkel zo kunnen we samen zorgen voor de juiste toekomst voor ons Zwevegem. ‘Zeg gulder keer ulder gedacht’… het moet toch beter kunnen!! Tot binnenkort!
Gemeenteraad maandag 22 april 2024.
Als student ben je toch altijd een beetje nerveus wanneer je om uw rapport mag gaan.
Op deze gemeenteraad was er terug een kennisname van het rapport Lokaal Energie- en Klimaatpact. Echter bij het bestuur niet echt nervositeit te bespeuren…heel vreemd, want met deze resultaten zou de gemiddelde student toch niet echt op zijn gemak zijn.
We willen gerust erkennen dat de ambities enerzijds hoog zijn, en anderzijds verwachten we geen 100% realisatie tegen 2030.
Het doel is om gezamenlijk met alle gemeenten inspanningen te leveren en vooruit te gaan. Echter met dit rapport, schuif je terug alles door naar de volgende legislatuur. Op zo goed als alle punten lopen we (sterk) achter op wat gemiddeld in Vlaanderen reeds werd gerealiseerd. Zelfs met de uitdeelactie op openbedrijvendag (succes trouwens, mag zeker herhaald worden) komen we bvb op 1773 aangeplante bomen…van de 25558 die zouden moeten aangeplant worden tegen 2030. Misschien een hoge ambitie…maar de komende 6 jaar moeten dus 15 keer meer bomen geplant worden, dan er de laatste 4 jaar werden geplant.
Succes aan het volgende bestuur!
https://www.lokaalklimaatpact.be/ op deze site kan je van elke gemeente het rapport bekijken. Zwevegem is zeker niet bij de beste van de klas, en op een aantal punten halen we zelfs een realisatie van 0%.
Als je dergelijk plan ondertekent, dan moet je er ook ten volle voor gaan. Nu is er wel vooruitgang in het rapport op een aantal punten, maar deze is verre van voldoende om ooit aan een degelijk resultaat te geraken. Het zal aan de volgende legislatuur zijn om nog iets te redden.
Een aantal volgende punten hadden te maken met een aantal wegeniswerken en wegenisontwerpen.
Zo wordt de Blokkestraat-Otegemstraat onder handen genomen waarbij ook het rioleringsstelsel ‘up to date’ wordt gezet. Noodzakelijke ingreep, en goed dat daar eindelijk werk van wordt gemaakt.
Ook een aantal fietsdoorsteken, als onderdeel van een verkaveling, werden goedgekeurd.
Wij keurden telkens goed, want fietsdoorsteken en andere trage wegen in verkavelingen hebben steeds hun nut voor de buurt.
Bij 1 van de punten konden we het toch niet laten om een extra opmerking te geven:
De site van de voormalige Sint Paulus kerk werd eerder al verkocht, en wordt klaargemaakt om een kleine verkaveling van een 8 tal huizen te voorzien.
Al goed dat het terug geen appartementsblokken zijn, maar anderzijds toch jammer dat een plaats die jaren diende als gemeenschapsgoed, als plaats waar de hele buurt kon verzamelen, terug wordt opgeofferd voor bebouwing.
We hebben op verschillende plaatsen binnen Zwevegem te maken met leegstand (woningen en commerciële ruimtes), maar nieuwbouwprojecten komen er maar steeds bij. Het zal wel altijd een mix van beiden zijn, maar de focus van het bestuur mag iets meer op herwaardering en ingebruikname van leegstaande panden liggen.
In het kader van leegstand gaven we ook de voorzet om een goede samenwerking te hebben tussen OCMW en woonmaatschappij Elan.
In Zwevegem staan behoorlijk wat sociale woningen, eigendom van Elan, te wachten op een renovatieproject. Het is begrijpelijk dat het vrijmaken van meerdere woningen soms wat tijd vergt, maar het valt op dat we op dit moment wel veel tijd nodig hebben.
Dit zou volgens de schepen te maken hebben met de aanpassing van de maatschappij zelf (tweetal jaar geleden veranderd van ‘vorm’), en dit zal idd wel wat meer werk met zich meegebracht hebben, maar jammer dat hierdoor projecten niet, of toch veel trager worden gerealiseerd.
Anderzijds, stelden we voor om misschien beter samen te werken met het OCMW zodat dergelijke woningen die staan te wachten, toch kunnen gebruikt worden bvb als doorgangswoning.
Enige voorwaarde natuurlijk dat deze woningen technisch in orde zijn.
Als laatste willen we nogmaals terugkeren op Moen Feest.
Er wordt nogal gemakkelijk opgeworpen dat wij dit evenement niet willen ondersteunen aangezien ons stemgedrag de laatste jaren bij het toekennen van bijzondere toelagen.
Niets is echter minder waar…
Uiteindelijk ontvingen we het financieel verslag van de organisatie.
En er was een positief resultaat voor de editie van 2023.
We hopen dat dit de jaren ervoor wat compenseert en dat de organisatoren zo nog vele jaren verder kunnen gaan in onze gemeente!
We willen echter benadrukken dat we enerzijds dergelijk verslag wensen voor we beslissen over nieuwe toelagen (lijkt ons ietwat logisch)
en anderzijds zouden we toch nog concreter willen weten wat met de toelage van de gemeente net gerealiseerd werd/wordt.
Wij zijn voorstander om lokale evenementen goed (en zelfs meer) te ondersteunen, maar liefst niet puur geldelijk, maar wel concreter.
Voorbeelden waren er tijdens een vorige bespreking van Moen Feest, zoals het opstellen van een extra tribune, of extra voorzieningen voor toegang voor mensen met een beperking.
Allemaal concrete plannen, waar we als gemeente zeker willen bijdragen.
In ieder geval, succes Moen Feest voor de aankomende editie!!
Gemeenteraad maandag 25/03/2024.
Ze worden blijkbaar korter en korter in het laatste jaar van de legislatuur.
17 punten op de agenda van de GR, 4 op de agenda van de OCMW raad, echter 13 punten hebben te maken met de stoelendans binnen fractie CD&V en handelen dus enkel rond die veranderingen.
Inhoudelijk dus geen top gemeenteraad. Er passeerden terug enkele nominatieve toelagen, en zoals gewoonlijk keurden wij als enige niet goed (andere durven dit niet, al zijn ze er ook niet mee akkoord). We hopen wel dat onze boodschap duidelijk blijft! Wij stemmen tegen omdat we MEER ondersteuning willen voor de verschillende Zwevegemse verenigingen en omdat we de verdeling eerlijker willen. Nu wordt teveel bepaald op basis van ‘wie kent wie’. Wij willen een groter budget om de Zwevegemse verenigingen te ondersteunen en liefst de ondersteuning concreet maken door de overname van een bepaalde factuur zodat we geen blanco cheques uitdelen en weten wat er met uw belastinggeld gebeurt.
De andere punten in zowel de gemeente- als de OCMW-raad bekeken we zoals altijd met een kritisch oog. De weigering van een omgevingsvergunning (althans voorlopig), voor het bouwen van een appartementsblok langs het kanaal (einde Otegemstraat), lijkt eerder een beslissing voor de vorm. Na aanpassing van het plan van de wegeniswerken zal het CBS verder het dossier opvolgen…en dus goedkeuren. Nog maar een appartementsblok in Zwevegem…Kortrijk achterna en binnenkort Stad Zwevegem?
Het voorontwerp voor de fietssnelwegovergang Avelgemstraat (en het deel in de Pannebakkersstraat) in Knokke passeerde ook. We vroegen naar vertragende maatregelen voor de fietser en de noodzaak van de drempel die zou geïnstalleerd worden (liever niet voor ons, als landelijke gemeente…boeren met tractor en karren worden eigenlijk nog het meest gehinderd door drempels, met alle geluidsoverlast voor de buurt als gevolg). We probeerden de raad te overtuigen van een andere visie, maar België kiest al decennia lang om voor het verhogen van veiligheid op de weg te kiezen voor flankerende maatregelen (drempels, signalisatie,…) in plaats van te kiezen voor een structuur waar risico’s uitgesloten worden. Nederland is bvb al veel langer op deze manier bezig en met succes! Toch blijven onze politici vasthouden aan dezelfde gewoontes. Als je doet wat je altijd gedaan hebt…zal je krijgen wat je altijd al gehad hebt. ‘Anders zien’ is een heel moeilijke opdracht.
In de varia stelden we nog 2 extra actua vragen. De aanleg van het Lettenhofpark werd deze week stilgelegd na nieuwe meetresultaten omtrent mogelijke vervuiling. Nog geen reden tot paniek, maar mogelijk wel grote gevolgen (we hopen oprecht van niet!!). Onze opmerking maanden geleden dat starten met de werken zonder zicht op de definitieve resultaten lijkt dan toch niet zo onterecht. Jammer dat ook daar de visie anders was.
Een tweede punt die we aanhaalden was een herhaling van de vorige gemeenteraad. We stellen vast dat onze gemeente de laatste tijd meer last heeft van ongewenst bezoek. In braken in bestelwagens, diefstal van materialen, markeringen op deuren,… We vroegen reeds de vorige gemeenteraad om extra maatregelen, maar werden toen weggelachen. De criminaliteitscijfers zijn sinds 2017 nog nooit zo positief geweest. De mensen die bezoek kregen in de Stedestraat, Schilderswijk, Lindelaan, Pannebakkersstraat en Scheldestraat zijn in ieder geval heel blij met de positieve cijfers…maar zijn wel hun materiaal kwijt. Maar goed, uiteindelijk wel blij dat na onze tweede vraag toch wat actie zal ondernomen worden. Aan onze voorstellen om de straatverlichting terug aan te steken en eventueel enkele camera’s te voorzien op de blinde vlekken van Zwevegem wordt voorlopig geen gevolg gegeven. Misschien een extra tip voor mensen die zelf camera’s thuis hebben, registreer ze via www.aangiftecamera.be zodat jouw beelden ook kunnen gebruikt worden door de politiediensten. Een kleine moeite, maar in sommige zaken een grote hulp!
De gemeenteraad kan je steeds integraal herbekijken via de video stream. https://web-zwevegem.streamovations.be/.../gemeente-en...
En misschien loont het de moeite om ook de 13 punten omtrent de wijziging in vertegenwoordiging te bekijken. Een reden waarom vorige maand nog een raadslid opstapte was de beperkte impact van een gemeenteraadslid en het beperkt belang van de gemeenteraad op zich. Als je dan 13 punten nogal laconiek moet stemmen, waarbij een hele gemeenteraad het overbodig vindt en vooruit wil gaan, dan kan je daar wel eens mee lachen, maar volgens ons een toonbeeld van wat politiek NIET moet zijn. Dan mag je nog gebonden zijn door de wetgever, dan nog zijn er tussenoplossingen mogelijk. Maar ja, als je doet wat je altijd al gedaan hebt…